Bodrum Kalesi'nde 2 kardeş

20 Ekim 2010 Çarşamba

Pazar sabahı Bodrum'daydık.
Uzun zamandır hep beraber çıkamamıştık. eyp'nin bitmek üzere olan teknesi vaktini alıyor çok. Bir de yaşadığımız üzüntü..
Gezerken 2 kez kalenin önünden geçtik. Daha götürmedik çocukları hiç kaleye. Pek birşey anlamazlar diye. Aslında Bodrum'da yaşayıp, hatta Bodrumlu olup, kaleye hiç gitmeyenler var. Üstünde yaşadıkları tarihi mirastan bihaber..İnsan yaşarken anlamıyor hiç..Çoğu çocuk, okula başlayınca gidiyor, okul gezisi gibi :)
İçeri girmiyoruz bari şu heykellerin önünde bi şipşak yapalım, dedim eyp'ye.
'Ya bırak şu sapığı!!'
!?!?!?!
Okuyunca anladım, biraz da araştırdım..
Sağdaki heykel, Maussollos'a ait. 24 yıl Karya’yı idare etmiş.
M.Ö.353’de ölünce yerine karısı, aynı zamanda kız kardeşi olan 2.Artemisia geçmiş. Yanındaki heykel de ona ait.




Kız kardeşle evlilik dünya üzerinde Mısır firavunları ve Polenezya adaları kral aileleri dışında hiçbir yerde görülmemiş.
Yönetici aile kendilerini halktan çok üstün gördüklerinden başkalarıyla evlenmek istememişler.
Halikarnas kraliçesi, ölen kocası Mausolos adına, dünyanın yedi harikasından biri olan “Halikarnas Mausoleum”unu yaptırmış.

***

Peki, en önemlisi bu heykeller buraya nasıl gelmiş??

Halikarnas Balıkçısı, Cevat Şakir Kabaağaçlı, British Museum'da, Bodrum, Mousoleum'dan giden eserlerin sergilendiği Maussollos salonunu ziyaret eder bir gün. Öylesine hüzünlenir ki, Bodrum'dan giden Maussollos ve eşi II. Artemisia'nın heykelleri ile diğer eserleri seyrederken. Hemen müze müdürlüğüne bir mektup yazar ve eserlerin ait olduğu topraklara iadesini ister.

"Maussollos ve Artemisia II’nin Bodrum'un sımsıcak güneşini ve masmavi göğünü özlediklerini, kendi topraklarında çok daha rahat yaşayacaklarını, Londra'nın yağışlı ve kapalı havasında bulunmaktan dolayı çok mutsuz göründüklerini" vurgular.

Müze Müdürlüğü de Balıkçı'ya cevap yazar. Mektubunu aldıklarını, için­dekileri ve uyarıları dikkatle not ettiklerini ve bu nedenle Maussollos Salonunu Bodrum mavisine boyamaya karar verdiklerini belirtirler..

***

0 yorum: